Cloenda del “Situa’t i practica el català” a Cornellà i al Raval

Una vintena d’alumnes de català dels centres de formació d’adults de Cornellà de Llobregat (CFA Cornellà) i del Raval a Barcelona (CFA Maria Rúbies) van completar l’última edició de 2023 del programa “Situa’t i practica el català”, organitzat pel Servei Lingüístic de la UGT de Catalunya i l’Associació d’Ajuda Mútua d’Immigrants a Catalunya (AMIC-UGT), amb la col·laboració dels dos centres i de diferents establiments comercials dels barris on s’ubiquen.

El “Situa’t i practica el català” és un projecte de suport als estudiants de nivells de català bàsic que els ajuda a llançar-se a parlar el català en situacions reals i a perdre la por de parlar-lo.

Al llarg dels mesos d’octubre i novembre, els alumnes dels centres d’adults de Cornellà i el Raval van poder participar en els cinc tallers temàtics en què s’estructura aquest programa, impartit per la Pau Farràs, la formadora que els ajuda a assajar converses per adreçar-se a diferents interlocutors.

El “Situa’t i practica el català” organitza les pràctiques orals perquè, després de cada taller, l’alumnat pugui conversar amb persones de comerços i entitats sobre els temes tractats. Els participants, amb el suport d’una app dissenyada especialment per al programa, han de resseguir una ruta amb diferents “parades” situades al barri i superar un joc de preguntes i respostes. La ruta es completa a l’última parada, on els aprenents han d’enregistrar una breu conversa real amb l’interlocutor corresponent. Un cop gravada i enviada la conversa, es rep per correu electrònic el material didàctic específic de la temàtica practicada (un PDF com aquest, amb fraseologia, vocabulari i expressions relacionades).

Per poder dur a terme les pràctiques orals, a Cornellà hem comptat amb la col·laboració de la Farmàcia Iglesias, la Llibreria papereria Asunción, el Servei de Primera Acollida de l’Ajuntament de Cornellà i la UGT del Baix Llobregat. Al Raval, les pràctiques orals han estat possibles gràcies a la Farmàcia Beltran Rovira, Julibert’s Gormand i l’Avalot-Joves de la UGT de Catalunya.

L’última sessió va consistir en una posada en comú de les experiències de cadascú pel que fa a la pràctica oral i han fet una autodiagnosi per mesurar el grau de por que sentien el primer dia i un cop han conclòs els tallers. També van fer una activitat de conversa al voltant de la lectura de llibres i van poder escollir un llibre en català.

L’edició 2023 del “Situa’t i practica el català” va concloure amb el lliurament dels certificats de participació i d’una bossa de roba amb informació sobre el programa de voluntariat lingüístic VxL, el Parla.cat, els serveis que ofereix AMIC i una memòria USB amb el material didàctic del “Situa’t i practica el català” i els llibres Enrotlla’t amb els ODS i Implica’t amb els ODS, editats per Sindicalistes Solidaris.


Altres notícies sobre el tema:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *