La CTAC-UGT de Catalunya fomenta l’ús del català entre els professionals de les teràpies naturals
L’objectiu és fomentar la terminologia en llengua catalana d’aquest tipus de teràpies en expansió a Catalunya
La Confederació de Treballadors Autònoms (CTAC-UGT) i la UGT de Catalunya han editat el Lèxic bàsic de les teràpies naturals: tècniques manuals, per difondre entre els professionals del sector la terminologia especialitzada en català. En el marc d’un projecte més ampli que pretén difondre el lèxic de les teràpies naturals en català, el material recull una cinquantena dels termes que més s’utilitzen en els camps del massatge, l’osteopatia, el drenatge limfàtic manual, la reflexologia, la teràpia craniosacra i l’espinologia.
Aquest lèxic bàsic està concebut com una proposta oberta que permeti donar a conèixer i difondre entre els terapeutes i els seus usuaris la terminologia d’especialitat en català amb les equivalències en castellà.
El material s’ha elaborat a iniciativa de la Sectorial de Teràpies Naturals de la Confederació de Treballadors Autònoms (CTAC-UGT), que aplega uns 700 professionals, i el Servei Lingüístic de la UGT de Catalunya, amb l’assessorament del TERMCAT i la col·laboració de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya.
El nombre de professionals autònoms de les teràpies naturals ha crescut exponencialment en els últims anys al nostre país. Segons dades del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona a Catalunya hi ha uns 5.000 professionals, 3.500 establiments i 60 escoles de teràpies naturals. D’altra banda, segons un informe del Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat de l’any 2011, el 95,4% de la població espanyola coneix alguna teràpia natural, especialment el ioga, l’acupuntura, el tai-txi-txuan (o tai-txi), el quiromassatge i l’homeopatia. A més, el 23,6% de la població espanyola ha utilitzat alguna vegada les teràpies naturals.
El Lèxic bàsic de les teràpies naturals, a més de la versió impresa, de tiratge reduït per a la difusió interna dels associats a la CTAC, disposa d’una versió en HTML perquè es pugui vincular a les pàgines web dels professionals del sector. La versió digital es pot consultar en aquest enllaç del blog.
La CTAC-UGT també ofereix el blog Eines de català per a autònoms, i la versió en tríptic, una tria de recursos lingüístics destinada al conjunt dels treballadors per compte propi.