“Som un milió… i el català també és la nostra llengua”
L’Associació d’Ajuda Mútua d’Immigrants a Catalunya (AMIC-UGT), ha llançat la campanya “Som un milió de catalans i catalanes, som aquí i el català també és la nostra llengua. El dret a vot, encara no. Volem votar!”, per reclamar polítiques a favor de la integració real de les persones immigrades a Catalunya.
Amb la campanya s’ha editat un cartell, un punt de llibre i un vocabulari electoral bàsic “per reivindicar la normalitat que encara avui no és possible”, i “perquè els termes com col·legi electoral, papereta, dia de les eleccions o candidatura puguin formar part de la realitat i la vida de les persones nouvingudes al nostre país.
A casa nostra hi ha prop d’un milió de catalans i catalanes que viuen sense drets polítics plens perquè no tenen reconegut el dret de vot. L’AMIC-UGT considera que és inèdit que al segle XXI el reconeixement del dret de vot de les persones immigrades sigui encara una qüestió pendent al nostre país, i reclama que les persones estrangeres puguin convertir-se en subjectes polítics per apoderar-les, que els seus problemes més quotidians tinguin visibilitat i que no siguin instrumentalitzades a favor de l’avenç de l’extrema dreta.
Juntament amb el dret a vot i l’ocupació digna, l’AMIC-UGT considera el català com una via directa d’integració, i la formació en llengua catalana i les polítiques d’acolliment lingüístic bàsiques per avançar cap a la igualtat d’oportunitats, evitar situacions d’exclusió i facilitar la cohesió social en una societat cada dia més multilingüe.
Per AMIC, “la llengua catalana ha de poder ser accessible per als catalans i catalanes que vivim aquí: perquè ens identifica com un membre més de la societat catalana; perquè la majoria de la població parla català i l’entén; perquè conèixer-lo és un signe de capacitat d’adaptació; perquè per aprendre’l, l’hem de poder practicar; perquè és necessari per a l’ensenyament, la formació professional, la formació continuada, i per a molts llocs de treball i, en definitiva, perquè parlar-lo comporta molts avantatges i cap desavantatge, com passa amb totes les llengües, ponts de comunicació. I finalment, perquè el català, que també és la nostra llengua, és una eina de cohesió. Afavorir la seva pràctica entre la població estrangera ens uneix i afavoreix la participació dels ciutadans i ciutadanes nouvinguts.”
Més recursos per a l’acolliment lingüístic
La campanya d’AMIC-UGT vol destacar el fet que moltes persones estrangeres a Catalunya ja s’han fet seu el català, però també posa de manifest la necessitat de més recursos per afavorir que tothom hi pugui accedir, i reclama més eines per a l’acolliment, la formació i la sensibilització lingüística: “recursos que situïn, com a mínim, en igualtat real els dos idiomes oficials al país. I també, l’assumpció del català com a llengua franca de la integració i comunicació social, en un context divers i plurilingüe com és l’actual.”
Per tot plegat, l’AMIC-UGT vol obrir el debat i reclamar tots aquests drets, “per poder viure en un país on es parli d’inclusió i no d’exclusió, de sentit de pertinença i no de segregacionisme, d’igualtat i no de discriminació.”
La campanya s’impulsa en col·laboració amb el Servei Lingüístic de la UGT de Catalunya i té el suport de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya.