Nova edició de ‘Les Notícies de llengua i treball’ (núm. 52)
Ja es pot llegir en línia la revista semestral Les Notícies de llengua i treball, el número 52 del mes de maig, editada per la UGT de Catalunya.
D’aquesta nova edició en destaquem l’entrevista a Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana, a càrrec de Guillermo Martí i Rosa M. Puig-Serra; la periodista Laura de Andrés escriu sobre els motius que porten determinades persones a publicar sota un pseudònim, i entrevista Marta Rojals; descobrim una nova mostra del 33è Certamen fotogràfic “El treball i els oficis”, que promou la UGT de l’Anoia, l’Alt Penedès i el Garraf; hi trobem articles de l’Avalot-Joves de la UGT de Catalunya sobre la violència masclista en línia i el dret a la intimitat laboral; Camil Ros i Josep M. Àlvarez signen textos per al record de Sergi Mingote; Carles Martí escriu sobre el 150 aniversari de la Comuna de París;
Altres temàtiques que es tracten en aquest número són la LOMLOE i l’FP, article de Guillermo Martí; el programari lliure, a càrrec de Lina Ceballos i Alexander Sander; la gestió dels boscos i “Els paisatges que tindrem”, de Roser Rodríguez Carreras, membre del GRAM de la Universitat de Barcelona; el Museu de Camins, l’únic museu del món a cel obert, de Rita Nin; la redescoberta de Francesc Layret en motiu del centenari del seu assassinat, de Lola Santacana.
En la secció de llengua, dins del “Pluja de mots” comptem amb l’article divulgatiu del Termcat, aquesta vegada sobre els termes de l’emergència climàtica; el “Fil de llengües” el protagonitza Ester Bonet, filòloga i coordinadora de l’Espai ViquidonesUPF, centrat a detectar i neutralitzar el biaix de gènere a la Viquipèdia; aprofundim en la glosa, la seva història i potencial pedagògic, a càrrec de “Meg” Joanmiquel i Peraferrer, membre del Cor de Carxofa (amb glosa dedicada inclosa: “Per saber com va la lluita | i no perdre’t cap detall | cal llegir-te les notícies | de la llengua i treball. | Tal com el parlar està unit | al conviure i treballar, | amb el meu cant decidit | normalitzo el català.”); Joana Roch Izard ens desgrana què és i com funciona l’Optimot, el servei de consultes lingüístiques de la Direcció General de Política Lingüística, i quins són els 10 dubtes més consultats al cercador. Finalment, la revista es tanca amb les habituals recomanacions literàries i novetats bibliogràfiques de la secció de ressenyes.
El sumari complet d’aquest número és el següent:
CULTURA
- Pseudònims: rere el nom amagat, per Laura de Andrés
- #NoMoreMatildas, per Rosa M. Puig-Serra
- XXXIII Certamen fotogràfic «El treball i els oficis»
- La cultura és segura, per AADPC
SOCIETAT
- LOMLOE i formació professional, per Guillermo Martí
- Programari lliure, per Lina Ceballos i Alexander Sander
- Violència masclista en línia, per Avalot
- El dret a la intimitat laboral, per Avalot
- Els paisatges que tindrem, per Roser Rodríguez
ENTREVISTA
- Ximo Puig, per Guillermo Martí i Rosa M. Puig-Serra
HISTÒRIA
- Sergi Mingote en el record, per Pepe Álvarez i Camil Ros
- 150 aniversari de la Comuna de París, per Carles Martí
- El Museu de Camins, per Rita Nin
- Retrobar Francesc Layret, per Lola Santacana
LLENGUA
- Pluja de mots: Els termes de l’emergència climàtica, per TERMCAT
- Fil de llengües: Ester Bonet, filòloga
- La glosa, cançó alegre i combativa, per Margarida Joanmiquel
- Optimot i els seus canals de difusió, per Joana Roch
INFOCULTURES
- Ressenyes
En aquest enllaç podeu descarregar-vos el número 52 de Les Notícies de llengua i treball en PDF
Si voleu rebre Les Notícies de llengua i treball per correu electrònic, feu arribar les vostres dades a cultura@catalunya.ugt.org. Podeu consultar-ne els números anteriors aquí.