Nou número de ‘Les Notícies de llengua i treball’
Acaba de sortir del forn l’últim número de Les Notícies de llengua i treball (44, d’abril de 2017), que edita semestralment la UGT de Catalunya. Aquest número aborda el tema de la diversitat lingüística i el contacte entre llengües, amb una entrevista a Carme Junyent, filòloga, professora de la UB i fundadora del Grup d’Estudi de Llengües Amenaçades; el fenomen de l’spanglish, amb articles d’Antonio Torres i Celina Martínez; i l’experiència en un institut del Raval, l’IES Miquel Tarradell, explicada per membres del seu equip TIL, entre altres.
També s’hi recuperen pàgines d’història imprescindibles, amb les memòries d’emigració de Maria Gracia, la nena d’Argelers; la ressenya de l’exposició sobre les germanes Pepita i Elisa Úriz Pi, pioneres de la renovació pedagògica; la primera part de l’article “La dona al món industrial”, de Montse Armengol; i “Adeu a Francesc Casares”, de Joan Tudela, amb motiu de la mort de l’advocat dels treballadors —tal com li agradava fer-se anomenar— el novembre de l’any passat.
Retrocedint a l’època romana, descobrim com era el sexe en aquesta època, amb un text d’Esther Gurri, arqueòloga del Museu de Badalona.
L’apartat de Societat conté, entre altres, l’article “Barcelona a lloguer”, de Laura de Andrés, i dues visions sobre Fidel Castro del periodista Vicenç Sanclemente i de Ramon Obiols. També hi dedica pàgines a la commemoració dels quaranta anys de Ràdio 4, “l’emissora que pensa i parla en català”.
A les pàgines de Cultura, com cada any, la publicació recull les imatges premiades en l’últim Certamen fotogràfic “El treball i els oficis”, la 29a edició. Finalment, la secció Infocultures inclou un article d’Esteve Betrià sobre Punctum, una petita editorial independent fundada a Lleida, a més de ressenyes de diverses obres d’història, assaig, poesia, novel·la juvenil i novel·la negra.
La versió en PDF de la revista es pot descarregar des d’aquest enllaç.