Lèxic bàsic de les teràpies naturals i vocabulari de naturopatia

lexicbasic miniatura triptic

En aquesta pàgina recollim els materials de terminologia de les teràpies naturals i de la naturopatia elaborats per la sectorial de Teràpies Naturals de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC-UGT) i el Servei Lingüístic de la UGT de Catalunya, amb l’assessorament del Termcat, centre de terminologia de Catalunya.

El tríptic Lèxic bàsic de les teràpies naturals: tècniques manuals: recull una cinquantena de termes que s’utilitzen en el camp de les teràpies manuals, concretament termes de l’osteopatia, el massatge, el drenatge limfàtic manual, la reflexologia, la teràpia craniosacra i l’espinologia.

La tria del lèxic s’ha fet a partir de documentació preparatòria del projecte de decret de teràpies naturals de la Generalitat de Catalunya i de materials de professionals especialistes d’aquest sector. S’han descartat els termes que tenen ús en aquest àmbit però no tenen una especificitat pròpia de les teràpies naturals.

Aquest lèxic bàsic està concebut com una proposta oberta i té l’objectiu de donar a conèixer i difondre entre els terapeutes i els seus usuaris la terminologia d’especialitat en català amb les equivalències en castellà.

 

Baner_DLNaturopatia_600×200

El Vocabulari de naturopatia en línia recull els termes bàsics més utilitzats en naturopatia, especialment els relacionats amb la fitoteràpia, atès el pes específic que tenen en l’àmbit les tècniques pròpies d’aquesta disciplina.

Inclou una seixantena de termes que contenen la denominació i la definició en català i l’equivalent en castellà. També s’hi documenten, si escau, notes explicatives.

Tant el Lèxic com el Vocabulari, ambdós oberts a la inclusió de nous conceptes, han estat elaborats per la Unió General de Treballadors de Catalunya i la Confederació de Treballadors Autònoms (CTAC-UGT), amb l’assessorament del TERMCAT i el suport de la Direcció General de Política Lingüística.

 

  • Enllaç al Vocabulari de naturopatia
  • Tríptic en PDF del “Lèxic bàsic de les teràpies naturals: tècniques manuals”

 

NOTA: El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (núm. 7280, del 4 de gener de 2017) va publicar prop de 200 nous termes catalans normalitzats pel Consell Supervisor del TERMCAT, entre els quals hi havia els termes aiurveda o medicina aiurvèdica, massatge hawaià, lomi-lomi i xiatsu.

_______________________________
Amb la col·laboració de:

 

 

 

4 comments

  • On puc trobar les definicions d’aquestes tècniques?

    • Mireia,
      Les paraules d’aquest lèxic s’han documentat a partir de diverses fonts i no sempre incloïen les definicions. Alguns termes en català es poden trobar al Cercaterm del Termcat, d’altres al Diccionari Enciclopèdic de Medicina, i fins i tot n’hi ha que ja són al DIEC2. Malauradament, no et podem adreçar a cap pàgina web ni a cap publicació recent en català que les reuneixi totes, encara és una feina per fer. Si t’interessen especialment determinades definicions que no trobis, escriu-nos a serveilinguistic@catalunya.ugt.org i mirarem d’ajudar-te.

  • Montserrat Llauger i Dalmau

    Celebro la iniciativa, no obstant, penso que us heu quedat curtíssims. Tinc la sensació que us heu limitat a tres o quatre teràpies, quan n’hi ha moltes més.

    • Hola Montserrat, gràcies pel teu comentari. Tens tota la raó, hi ha una quantitat de tècniques impressionant dins de l’univers de les teràpies naturals, alternatives i complementàries. Aquest Lèxic només és un primeríssim pas per començar la recollida de termes més utilitzats entre els professionals d’aquestes teràpies. Encara que no ho sembli, darrera hi ha un treball intens de mesos, fet conjuntament amb el Termcat, per documentar cadascun dels termes que recollim aquí.
      Com expliquem en la introducció, es tracta d’una proposta oberta, i encara tenim desenes de paraules més en “llista d’espera” per documentar i entrar al Lèxic. Si ens en vols suggerir més (tenint en compte els criteris indicats en la presentació), estarem encantats que ens les enviïs per correu electrònic, a serveilinguistic@catalunya.ugt.org.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *