Eines de català per a autònoms

encapçalament blog

El teu diccionari. Vocabulari bàsic amb els termes més propis dels  treballadors autònoms, les definicions i les equivalències en castellà.


parlacat 230x54
Parla.cat
. Espai virtual d’aprenentatge que posa a l’abast de tothom materials didàctics per aprendre la llengua catalana. La proposta formativa que ofereix Parla.cat s’organitza en quatre nivells d’aprenentatge: bàsic, elemental, intermedi i suficiència. Els cursos es poden fer seguint la modalitat lliure o la modalitat amb tutoria (de pagament).

 

cpnl pngCursos específics per a sectors professionals. El Consorci per a la Normalització Lingüística disposa d’un catàleg molt estens de cursos de català per a la construcció, per a professionals sanitaris, dirigents d’empreses, i de cursos d’atenció al públic adreçats a professionals del comerç i la restauració, auxiliars de geriatria, professionals d’atenció domiciliària, monitors de menjador i lleure, etc.

Consorci per a la Normalització LingüísticaOfereix de forma generalitzada a tot el territori cursos de nivells inicial, bàsic, elemental, intermedi i de suficiència. Es presenten en tres modalitats bàsiques: presencial, a distància i en línia. Cercador de centres.


imatge-escola-mr
Centre de formació de persones adultes Maria Rúbies
. Cursos de català (A1, A2 i B1) i també de castellà, anglès i francès. També disposa de recursos per a l’autoaprenentatge de llengües. Contacte: Rambla del Raval, 29-35, primera planta, Barcelona. Tel.: 93 310 30 94.


Escoles Oficials d’Idiomes (EOI)
Les Escoles Oficials d’Idiomes són centres públics d’ensenyament d’idiomes moderns a adults, a nivell no universitari. S’hi pot estudiar català intermedi o català avançat. Hi ha 46 Escoles Oficials d’Idiomes a Catalunya i 8 Centres Públics Delegats que depenen de les escoles de Girona, Lleida i La Seu d’Urgell.

 

 

Traducció automàtica. Informació sobre els programes de traducció automàtica disponibles en català.

 

Optimot. Consultes lingüístiques. Servei que ofereix la Direcció General de Política Lingüística en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Catalans i el Centre de Terminologia TERMCAT. Consta d’un cercador d’informació lingüística que ajuda a resoldre dubtes sobre la llengua catalana. Quan les opcions de cerca que ofereix l’Optimot no resolen el dubte lingüístic, es pot accedir a un servei d’atenció personalitzada (cal registrar-se).

50termesempresa

 

50 termes del món de l’empresa. Inclou les definicions dels termes i les denominacions en català, castellà i anglès.

 

 

 

 

Models de documents

Segons la tipologia del vostre negoci, us recomanem que feu un cop d’ull a les pàgines següents, que contenen un ampli ventall de models aplicables a diferents situacions i tipus de sector:

Models de documents del Govern d’Andorra: models d’actes, certificats, cartes, autoritzacions, comunicats, contractes, currículums, informes, sol·licituds, documents comptables, plaques d’homenatge, diplomes, invitacions, etc.

Models de documents notarials: models d’actes, poders, testaments, obres noves, compravendes, herències, testimonis, préstecs i deutes personals, capítols matrimonials, dissolucions de comunitats, etc., elaborats per la Plataforma per la Llengua.

Models de documents i formularis jurídics i administratius: recull de models de documents i formularis orientatius procedents de diverses fonts i descarregables en format Word (escrits, sol·licituds, demanda, denúncia, recurs contenciós administratiu, convocatòries, documents bàsics sobre prevenció de riscos laborals, etc.).

Models de retolació per a comerços, bars i restaurants: retolació general per a comerços (rètols, indicadors i escrits), models de cartes de bar i restaurant, entre d’altres (PDF descarregable elaborat pel Servei d’Assessorament Lingüístic de Capdepera).


Eines TIC

 

Elteunegoci.cat. Projecte de la Fundació puntCAT dirigit als professionals i autònoms que vulguin tenir el seu primer web, amb l’objectiu de dotar de visibilitat i de competitivitat els professionals del territori a l’hora que fer créixer la presència de la llengua catalana en l’àmbit professional en l’entorn digital. La iniciativa té el suport de la Generalitat de Catalunya.

Eines TIC. Posa al dia el teu negoci. Conjunt d’aplicacions informàtiques que cobreixen les necessitats de gestió empresarial bàsiques. Inclou aplicacions de programari lliure de gran utilitat que, a més de disposar de versió en català, compten amb el suport tècnic d’una xarxa de 40 empreses.

10 raons perquè els productes digitals parlin català. Raons perquè els productes digitals apostin per la llengua pròpia de Catalunya (campanya de la Generalitat de Catalunya de foment del català a les empreses).

Catalanitzador de Softcatalà. Catalanitzeu el vostre ordinador o dispositiu mòbil.

Eines per a l’hostaleria i el comerç


Plats a la carta. Aplicació que permet elaborar cartes de restaurant en català i en cinc llengües més: castellà, anglès, francès, italià i alemany.


Diccionari en línia
Plats a la carta. Diccionari consultable en línia elaborat pel Termcat. Conté més de 7.000 denominacions catalanes de plats i begudes, amb les equivalències corresponents en castellà, anglès, francès, italià i alemany. La consulta es pot fer a partir de qualsevol d’aquestes llengües.

Vocabulari English-català

Vocabularis per a la restauració. Guies bàsiques de conversa de butxaca en cinc llengües (anglès, àrab, castellà, urdú i xinès). Material elaborat per la Plataforma per la Llengua i la Fundació Vincle.

Al comerç, en catalàNormativa i bones pràctiques per a una bona atenció lingüística al comerç. Eina elaborada per la Fundació Vincle per ajudar els comerços a conèixer i aplicar correctament la normativa que afecta els usos del català en el món del comerç.

Retolació per a comerços (vegeu l’apartat “Models de documents”)

 

Eines per a altres sectors

paktaxi


Vocabulari bàsic del taxi
. Manual de vocabulari bàsic trilingüe per al sector del taxi. Hi trobem traduïdes expressions i paraules quotidianes per als taxistes en català, castellà i anglès. El manual consta també d’un petit apartat amb informació turística de la ciutat en les tres llengües. Publicació elaborada per la Plataforma per la Llengua i l’Associació de taxistes pakistanesos de Barcelona, PakTaxi.

Ajuts

Algunes administracions atorguen ajuts per a promoure l’ús del català als petits negocis de treballadors autònoms. Destaquem el de l’Ajuntament de Barcelona.

Ajuts a la retolació en català. L’Ajuntament de Barcelona concedeix una subvenció per a l’adequació de la imatge exterior dels establiments comercials ja existents, i per a la instal·lació de retolacions en locals nous o ja existents. La quantitat de la subvenció pot arribar fins al 40% del cost del nou rètol. Per a més informació, procediment i requisits, cliqueu aquí.

 

Normativa lingüística

8 raons perquè l’empresa parli català. Vuit raons per atendre amb normalitat els clients i per arribar a un mercat de 10 milions de persones (campanya de la Generalitat de Catalunya de foment del català a les empreses).

 

Català i empresa. Ja estàs al dia? Les obligacions lingüístiques de les empreses, derivades del Codi de consum de Catalunya.

 

 

Llenguatest empresa. Eina autoavaluativa sobre l’ús del català a l’empresa. Permet obtenir una diagnosi sobre la situació lingüística de l’empresa amb propostes de millora i informació sobre eines útils.

Llenguatest consum. Eina autoavaluativa sobre la situació de l’empresa pel que fa al compliment de les obligacions lingüístiques que estableix el Codi de consum de Catalunya.

 

Altres recursos
 

 

 

 

Tríptic “Eines de català per a autònoms”. Tríptic que conté una tria de recursos lingüístics d’utilitat per als treballadors i treballadores per compte propi. Editat per la UGT de Catalunya, amb la col·laboració de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya. Aquí us el podeu descarregar en pdf. També el trobareu en versió impresa a la seu principal de la Confederació de Treballadors Autònoms-UGT de Catalunya (rambla Santa Mònica, 10, 2a planta, Barcelona).


 

 

 

 

 

 

 

 

A l’empresa, en català. Manual de bones pràctiques lingüístiques a l’empresa, elaborat per la Plataforma per la Llengua i la Fundació Vincle. Aquí es pot descarregar la versió en PDF.

 

business_in_catalan_1421930255_700

Business in catalan. Versió en anglès del manual “A l’empresa, en català”, de la Plataforma per la Llengua i la Fundació Vincle.

 

Amb la col·laboració de:

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *