Parelles ben avingudes, ara també virtuals
El Voluntariat per la llengua (VxL) és un programa per practicar català a través de la conversa. Es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari, que parla català fluidament, i un aprenent, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa. Tot plegat es desenvolupa en un ambient flexible i distès, amb 10 sessions d’una hora de conversa a la setmana.
El programa va néixer l’any 2003, impulsat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i gestionat pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), a través dels 22 centres de normalització lingüística (CNL) del territori. Des de l’inici, ja hi han passat més de 110.000 parelles. És un programa reconegut per la Unió Europea i adoptat a l’Aran, Perpinyà, Andorra, el País Valencià, les Illes Balears i, també, a Bolzano (Itàlia) i Flandes (Bèlgica).
Per ser voluntari, només cal parlar català amb normalitat. No és necessari tenir cap títol que acrediti el nivell, ni que el català sigui necessàriament la llengua materna del voluntari. Per ser aprenent cal tenir un nivell mínim de conversa, ja que l’objectiu del programa és parlar en català. En qualsevol cas, darrere de les parelles lingüístiques hi ha un equip humà que coordina, orienta i acompanya les parelles durant el període en què tenen lloc les trobades.
Fins a principis de 2017 el programa només incloïa la modalitat presencial (les parelles han d’assistir al lloc de trobada que hagin acordat). Des del gener també és possible la modalitat virtual (les parelles fan les trobades a través de plataformes de videoconferència –Skype, Hangouts, etc.).
En aquesta modalitat s’inscriuen persones que viuen fora de Catalunya i també persones que hi viuen però que per la raó que sigui (torns de feina alterns, dificultats de mobilitat, preferència pels mitjans virtuals) la consideren millor.
Per inscriure’s al programa només cal emplenar el formulari http://www.vxl.cat/participa-hi en què s’han d’introduir les dades personals, la disponibilitat horària (tant si és presencial com virtual) i la zona preferent de trobada (en el cas del voluntariat presencial). També us podeu adreçar al servei lingüístic d’UGT.
Tots els voluntaris i aprenents, pel fet de participar al programa, tenen descomptes i avantatges en molts equipaments culturals de Catalunya. Es poden consultar a l’enllaç: http://www.vxl.cat/el-carnet-de-vxl. Només cal acreditar-se amb el carnet del VxL.
Què hi diuen els voluntaris i aprenents?
“Hem fet més de 10 trobades. Hem fet de tot, des d’anar a fer un cafè, anar a un concert, als búnquers, etc. Ens hem fet amigues i ara ha tornat a Holanda així que ja no fem més trobades, però tot i així anem parlant.”
Susana
“Primerament, moltes gràcies per haver-me ajudat a fer servir la llengua catalana com un més de vosaltres! Ja puc fins i tot fer classes de mates i física en català sense problema… i del Ferran què puc dir… ja forma part de la nostra família!”
Iliaz
“Ha anat tot molt bé. El José Pablo té un gran interès per palar català i per conèixer el país, i penso que això ha ajudat que les trobades hagin estat agradables i profitoses.”
Francesc
“Vull comentar que estic admirada i agraïda que hi hagi gent que estigui disposada a donar el seu temps i atenció perquè la resta aprenguem una mica de català. Això és el que entenc com a prosolidaritat i suport.”
Miren
“L’Aurora prové d’Almeria i fa poc que és a Catalunya. Però ja té un bon glossari de català perquè s’ha espavilat a aprendre’l. Té molt interès. Em va dir que sobretot li fes totes les correccions possibles per no “ficar la pota”. Hi ha un bon feeling entre els dos i estic segur que arribarà ben lluny en el seu desig d’aprendre”.
Toni
Al VxL tothom hi guanya, voluntaris i aprenents!
Equip del programa Voluntariat per la llengua del CNL de Barcelona
Article publicat a la revista Les Notícies de llengua i treball, núm. 45 (desembre 2017)