Visita guiada a l’exposició ‘Patufet en guerra’

En_Patufet

Portada del primer número de la revista infantil il·lustrada d’En Patufet (Fundació Folch i Torras)

La UGT de Catalunya organitza una visita guiada a l’exposició “Patufet en guerra. La il·lusió de la normalitat”, que acull la seu del Memorial Democràtic a Barcelona. La mostra explica com el setmanari més popular de Catalunya va reflectir la Guerra Civil en les seves pàgines.

En Patufet fou la primera revista infantil en català, fundada a Barcelona l’any 1904 per Aureli Capmany. Josep Maria Folch i Torres va ser-ne un dels principals col·laboradors. La publicació va contribuir extraordinàriament a la catalanització del país. Segons la Viquipèdia, ha estat el setmanari en llengua catalana amb més tirada de la història, amb 65.000 exemplars i 325.000 lectors setmanals. Es va deixar d’editar l’any 1938 i fou represa el 1968 fins al 1973, l’últim any que es va publicar.

Durant els anys de la Guerra Civil, en les històries i els acudits que publicava, la revista va intentar mantenir una aparença de normalitat. Ho van voler fer per evitar el derrotisme i transmetre un missatge d’esperança als seus lectors.

L’exposició, comissariada per Julià Guillamon, conté molts elements gràfics com fotografies, vinyetes, audiovisuals, dibuixos d’infants o joguines que mostren diferents aspectes vinculats amb la guerra, com ara la violència, la propaganda, la gana i la manera com els ciutadans es va anar acostumant a conviure amb el conflicte bèl·lic: les dificultats per poder trobar menjar, les cues que s’havien de fer, les activitats d’estraperlo…

La visita és oberta a tots els afiliats i afiliades al sindicat, i tindrà lloc el dimecres, 15 de març, a les 11 h, a la seu del Memorial Democràtic, Peu de la Creu, 4 (Barcelona). Per inscriure-s’hi cal enviar un correu a dgarcia@catalunya.ugt.org.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *