Propostes per impulsar l’ús del català a la feina

La UGT de Catalunya ha fet arribar al Pacte Nacional per la Llengua un seguit de propostes per reactivar l’ús del català als centres de treball

20220513_090630_webLa UGT de Catalunya ha elaborat un conjunt de propostes encaminades a reactivar l’ús del català als centres de treball, i les ha fet arribar al Govern de la Generalitat perquè les incorpori al Pacte Nacional per la Llengua. Les mesures proposades, recollides en un document, són fruit de l’anàlisi i debat intern que ha dut a terme el sindicat sobre la situació actual de la llengua catalana a l’entorn laboral al llarg de diferents sessions celebrades entre els mesos de febrer i juny. En les sessions de treball hi han participat representants de tots els sectors, territoris i organismes de l’organització.

En el document Propostes per al Pacte Nacional per la Llengua. Síntesi de les sessions de debat intern al sindicat, el sindicat constata que hi ha molt poca informació sobre els usos lingüístics en l’àmbit laboral que permetin fer un diagnòstic acurat sobre la situació del català, informació del tot necessària per poder definir polítiques lingüístiques que n’impulsin l’ús i que siguin efectives. Per això, una de les primeres propostes que fa la UGT de Catalunya és la creació d’un observatori de la llengua catalana al món del treball que permeti anar més enllà del coneixement que actualment es té sobre l’ús de la llengua als llocs de treball, basat en dades molt parcials i molt poc o gens actualitzades.

Pel sindicat, l’espai que permet trobar consens per activar hipotètiques noves polítiques lingüístiques d’impuls del català és la concertació social. Considera, per tant, que la negociació col·lectiva és clau per tirar endavant bona part de les propostes, especialment les que fan referència a la formació i l’extensió social del català en els centres de treball.

 

Les propostes del sindicat per fomentar l’ús del català

Les propostes presentades per la UGT de Catalunya se centren, entre altres, a reconèixer el valor del sindicat com a agent de cohesió social i la negociació col·lectiva com a espai d’articulació de mesures a favor del català; la creació d’un observatori de la llengua catalana al món laboral; cursos de català mitjançant la formació contínua; la posada en marxa de campanyes en espais on no es fa servir i recuperar l’ensenyament del català a l’FP.

També pel que fa a l’àmbit educatiu, el sindicat fa un seguit de propostes que fan referència al món del lleure, l’editorial, la formació de català per a adults, la gratuïtat en la inscripció en modalitat lliure als exàmens per obtenir la certificació de català, el suport a la digitalització en català i el foment de la producció de videojocs en català i la traducció dels que tenen més acceptació entre el jovent.


⇓ Descarregueu-vos les Propostes per al Pacte Nacional per la Llengua. Síntesi de les sessions de debat intern al sindicat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *