A l’advocat i al jutjat, fes servir el català

catalallei

Sabíeu que la justícia està preparada per treballar en català, que podeu declarar en català i que els documents en aquesta llengua són perfectament vàlids?

La Generalitat de Catalunya ha emprès la campanya “En català, també és de llei”, per promoure l’ús del català a l’àmbit judicial. En el web de la campanya s’hi poden trobar anuncis i missatges per compartir a les xarxes socials i animar a fer servir el català al col·lectiu que treballa al món de la justícia. També hi ha un opuscle sobre la campanya descarregable en PDF i molts altres recursos i eines de llengua per treballar en català.

Les darreres estadístiques mostren encara un dèficit molt important de l’ús de la llengua catalana en l’activitat jurídica. L’any passat, de cada 10 sentències judicials dictades, tan sols una  havia estat redactada en català. En concret, segons dades de l’Informe de Política Lingüística de 2013, només el 12,4 % de les sentències es va dictar en català. De fet, des de l’any 2009 la quantitat de sentències en llengua catalana ha anat decreixent tant en nombre absolut com en percentatge.

En el cas de la documentació registral, els documents escrits en la llengua pròpia de Catalunya només van suposar del 17,8% del total. L’activitat jurídica més deficitària va ser la dels  documents notarials, ja que d’aquests, els redactats en català tan sols van suposar el  9,4% del total.

Entre altres accions, per impulsar l’ús del català els departaments de Cultura i de Justícia van signar l’any passat cinc acords amb col·legis professionals del món del dret i van promoure la formació en matèria lingüística a treballadors dels àmbits jurídic i judicial (professionals de l’advocacia, procuradors, notaris, registradors i graduats socials).

Pròximament en aquest blog hi trobareu un apartat amb recursos de català jurídic.

Més informació: En català, també és de llei

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *