“El dia a dia, en català”, campanya d’UGT per l’oficialitat del català a la Unió Europea

02_posters_calle

La UGT ha posat en marxa a la campanya “El dia a dia, en català” per demanar l’oficialitat del català a la Unió Europea. Amb el sublema “Els drets del dia a dia també són lingüístics”, la campanya advoca perquè tothom puguem fer servir diàriament i amb normalitat en català en tots els àmbits, tant a la feina com el personal, i demana el reconeixement europeu i l’empara legal necessària perquè sigui equiparable a les altres llengües mitjanes del món.

Així, posa com a exemple tres situacions quotidianes molt habituals —i que previsiblement cada vegada ho seran més— relacionades amb les tecnologies del reconeixement de veu que, ara per ara, no podem experimentar en català: donar instruccions a un altaveu intel·ligent, indicar un lloc on anar al GPS del cotxe i publicar recomanacions a un portal web molt conegut.

La campanya parteix de la base que treballadors i treballadores també tenim drets lingüístics, tant dins com fora de la feina, i que per a exercir-los amb normalitat en el nostre dia a dia cal que el català sigui reconegut a Europa com una llengua oficial de ple dret. Per a difondre-la, s’han editat tres cartells i tres càpsules de vídeo que es distribuiran entre les seccions sindicals d’empreses i els diferents organismes d’UGT. La campanya té el suport de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya.

Infollengua 63_maig 2006_retallat

Portada de l’Infollengua, butlletí del Servei Lingüístic de la UGT de Catalunya (núm. 63, maig de 2006)

La reivindicació de l’oficialitat del català a Europa no és nova al sindicat. L’any 2006, ja va posar en marxa una campanya d’enviament massiu de correus electrònics per demanar al president del Parlament europeu —aleshores Josep Borrell— que reconsiderés la seva decisió de rebutjar la proposta del Govern espanyol de permetre usar el gallec, l’euskera i el català, llengües cooficials espanyoles, en les comunicacions escrites entre la ciutadania i el Parlament.

El maig de l’any passat, la UGT de Catalunya va organitzar la jornada “Eleccions europees. Quina Europa vols? Tu decideixes”, en què una de les preguntes que es formulaven als candidats dels diferents partits convidats va ser sobre l’oficialitat del català a Europa. La majoria d’ells s’hi van mostrar a favor.CARTELES_1080X1080-05

Enllaços relacionats

Cartells de la campanya “El dia a dia, en català”

Vídeos de la campanya:

Quatre dades sobre el català

 

  • Més de 10 milions de persones parlen el català
  • Més de 13 milions de persones l’entenen
  • El català és la 14a llengua més parlada a la UE
  • A l’Assemblea general de l’ONU es pot parlar en català, perquè Andorra n’és Estat membre de ple dret
  • A la UE hi ha 24 llengües oficials, 11 de les quals amb menys parlants que el català

(fonts: Direcció General de Política Lingüística i Plataforma per la Llengua)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *