Aprendre i practicar el català des de casa

retallada

Una de les activitats que es poden fer per passar la situació de confinament és practicar i aprendre idiomes. Us oferim els recursos de llengua catalana que continuen actius aquests dies o bé que s’han adaptat expressament, i que inclouen el voluntariat lingüístic, aplicacions específiques, grups de conversa mitjançant videotrobades i materials i cursos d’autoaprenentatge.

PRÀCTICA

Voluntariat per la llengua virtual. Per practicar el català o ajudar a practicar-lo mitjançant la modalitat virtual del programa VxL del Consorci per a la Normalització Lingüística. Les parelles lingüístiques que ja funcionaven en modalitat presencial i han hagut d’interrompre les trobades, tenen també l’opció de seguir-les en modalitat virtual fins que la situació es normalitzi.

Apparella’t. Aplicació mòbil, impulsada per la Plataforma per la Llengua i compatible per a mòbils amb sistema operatiu Android i IOS. Permet trobar parella lingüística i, en temps de confinament, pot ajudar a passar l’estona fent trobades virtuals aprofitant el temps per practicar el català des del mòbil.

Xerrem Junts. La Coordinadora d’Associacions per la Llengua catalana (CAL) ha obert les plataformes de videoconferència als seus grups de conversa en català.

APRENENTATGE

Parla.cat. Cursos en línia en tots ens nivells en la modalitat lliure d’autoaprenentatge.

Dictats en línia. Dictats autocorrectius, agrupats per nivells elemental, intermedi, suficiència i superior.

Aula mestra. Plataforma perquè docents i aprenents puguin servir-se dels materials didàctics disponibles i crear-ne de nous.

Autoaprenentatge de català. L’Institut Obert de Catalunya ha penjat els materials d’autoaprenentatge d’anglès i de català per a tothom que vulgui aprofitar-los.

Situa’t i practica el català. Làmines d’aquest programa impulsat per l’AMIC-UGT de Catalunya i el Servei Lingüístic del sindicat, adreçat a les persones que ja entenen el català i que ara volen fer el primer pas per practicar-lo.

Duolingo. Sistema d’autoaprenentatge d’idiomes mitjançant ordinador, tauleta o dispositiu mòbil. Permet aprendre les primeres paraules i frases en català des del castellà. El català hi és com a llengua per a aprendre, però encara no es pot fer servir com a llengua inicial per aprendre’n d’altres.

CONSULTA

Català UGT. Trobareu totes les eines (diccionaris, traductors i correctors automàtics, models de documents, etc.) en els apartats “Aprèn el català” i “Treballa en català” d’aquest mateix blog.


I també…

Fes créixer la llengua des de casa. Espai on es recullen els serveis de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura, el Consorci per a la Normalització Lingüística i el Centre de Terminologia TERMCAT que continuen actius per a l’aprenentatge, la millora i la promoció de la llengua catalana durant l’emergència sanitària amb l’objectiu que, des de casa, qui vulgui pugui aprendre, millorar el domini de la llengua catalana, practicar-la o participar i conèixer iniciatives de sensibilització i promoció lingüística. A la mateixa pàgina s’hi troben recursos disponibles per aprendre aranès, l’occità de Catalunya, i al Vocabulari bàsic de la llengua de signes catalana.

3 comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *